важно за

позата на тялото

Естествено възрастта оказва значение, но с напредване на технологиите и заседналия начин на живот все по-често и млади хора страдат от болки във врата. Във времето, естествените ни „амортисьори“ или междупрешленните дискове се дехидратират и започват да дегенерират.

Погрешната поза на тялото ни, която заемаме всеки ден с часове пред компютъра, таблета, мобилния телефон или докато шофираме може да доведе до мускулен дисбаланс, по-бързото износване на нашите междупрешленни дискове и до появата на артрозни изменения в прешлените ни.
Наистина много голям процент от хората имаме в някаква степен дегенеративни промени в гръбначния ни стълб.

Вратът ни е една много добре организира структура от кости, нерви, мускули, лигаменти и сухожилия.

Цервикалният отдел на гръбначния ни стълб е изграден от 7 прешлена, между които се намират междупрешленните дискове. Последните играят ролята на естествени „амортисьори“ и са запълнени с желеподобна субстанция. Те имат стабилизираща функция и ни позволяват да движим главата си плавно в посоките, които желаем.

Да не забравяме, че там е поместена и артерия вертебралис, която минава през форамените на цервикалните прешлени и която кръвоснабдява важни центрове от мозъка ни. Цервикалният отдел е много по-мобилен от торакалния и лумбалния, подлагайки го и на рискове от травмиране.
Не е тайна, че много голям процент от хората изпитват или са изпитвали в определен момент от живота си болки във врата.За съжаление нищо не е вечно, което важи особено за човешкия организъм. В момента, в който станем от леглото гравитацията оказва своята роля и на гръбначният ни стълб.